استادیار و عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مراغه، ایران.
چکیده
اهمیت حبوبات در تغذیه جوامع انسانی و همچنین در پایداری تولید در نظامهای کشاورزی پایدار مورد تأکید متخصصان تغذیه و زراعت است. نخود و عدس از جمله گیاهان مهم در سیستمهای کشاورزی دیم کشور بوده و از سوی دیگر به دلیل ضعف آنها در رقابت با علفهای هرز، کنترل علفهای در مزارع نخود و عدس از مشکلات اساسی کشاورزان میباشد. با توجه به مسائل مربوط به استفاده از علفکشها درمزارع نخود و عدس دیم از قبیل نبود یا کمبود علفکشهای اختصاصی، آگاهی اندک کشاورزان در زمینه زمان و نحوه مصرف آنها، هزینههای اقتصادی و ... و همچنین با در نظر گرفتن مسائل زیست محیطی و جلوگیری از آلودگیهای ایجاد شده توسط مواد شیمیایی، به منظور کنترل علفهای هرز در مزارع نخود و عدس استفاده از پدیده آللوپاتی مورد تأکید متخصصان بوده است. در این مقاله مروری نتایج حاصل از تحقیقات انجام شده در زمینه امکان کنترل علفهای هرز با استفاده از ضایعات و بقایای محصولات زراعی در مزارع نخود و عدس دیم مورد بررسی قرار میگیرد.