افزایش عملکرد کمی و کیفی لوبیا چیتی با مصرف تر کیبی فسفر و کود زیستی میکوریزی

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی،

چکیده

به‌منظور بررسی تأثیر ترکیب فسفر و کودزیستی میکوریزی بر افزایش عملکرد کمی‌و کیفی لوبیا چیتی در شرایط مزرعه‌ این بررسی در اراضی لوبیاکاری شهرستان کیار استان چهارمحال و بختیاری اجرا ‌شد. بدین منظور دو قطعه زمین زراعی به مساحت یک هکتاری در مجاورت یکدیگر انتخاب و در هر کدام لوبیا چیتی رقم تلاش کشت گردید. در یکی از قطعات از الگوی کوددهی مرسوم موجود در منطقه و مطابق سیستم مدیریتی زارع استفاده شد و در قطعه دیگر کوددهی بر مبنای نتایج آزمون خاک، بدین صورت که مصرف فسفر به میزان نصف میزان توصیه شده بر مبنای آزمون خاک و تلقیح بذری قبل از کشت با مایه تلقیح قارچ‌های میکوریزی از نوع پودری انجام شد. نتایج نشان داد، بین میزان عناصر غذایی در اندام هوایی، عملکرد دانه، اجزاء عملکرد، درصد پروتئین دانه و درصد کلونیزاسیون ریشه در قطعه طرح نسبت به قطعه شاهد اختلاف معنی‌دار وجود داشت. میزان افزایش نیتروژن، فسفر، پتاسیم، آهن و روی در قطعه طرح نسبت به قطعه شاهد به‌ترتیب به‌میزان 30، 32، 15، 10 و 23 درصد بود. میزان افزایش عملکرد دانه، تعداد غلاف در بوته، وزن 100 عدد دانه، درصد پروتئین دانه و درصد کلونیزاسیون ریشه در قطعه طرح در مقایسه با قطعه شاهد به ترتیب افزایش 5/15، 20، 12، 10 و 36 درصدی نشان داد. برای تولید لوبیا با عملکرد بیشتر و کیفیت مطلوب‌تر تلقیح بذری قارچ‌های میکوریزی به همراه نصف میزان کود فسفری توصیه شده بر مبنای نتایج آزمون خاک در مناطق لوبیاکاری شهرستان کیار و مناطق با اقلیم مشابه توصیه می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات