پوسیدگی بذر و مرگ گیاهچه ریزوکتونیایی لوبیا (روشهای کنترل بیولوژیک)

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسنده

موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

یکی از شایع‌ترین و خسارت‌زاترین بیماری‌های قارچی لوبیا، پوسیدگی بذر و مرگ گیاهچه ریزوکتونیایی است. از مهم‌ترین علایم این بیماری می‌توان به پوسیدگی بذور، مرگ گیاهچه پس از جوانه‌زنی، ظهور زخم‌های قهوه‌ای فرورفته در محل طوقه و ریشه، ضعف، رنگ‌پریدگی، کاهش رشد بوته‌ها و گاهی مرگ کامل بوته اشاره کرد. انتقال این بیماری عمدتاً از طریق خاک، بذر، و بقایای گیاهی آلوده صورت می‌گیرد. از آنجایی که مدیریت این بیمارگر به دلیل دامنه میزبانی وسیع و خاکزاد بودن، دشوار است، لذا بایستی سعی شود تا در صورت عدم وجود آلودگی، از روش‌های مبتنی بر پیشگیری استفاده شود. در صورت وجود آلودگی، می‌توان تلفیقی از روش‌های زراعی و بیولوژیک و نیز در صورت ضرورت، روش‌های شیمیایی را اعمال کرد. در حال حاضر، انواعی از فرآورده‌های مجاز بیولوژیک و شیمیایی علیه این بیماری در بازار موجود است. همچنین می‌توان با شناسایی سویه‌های برتر بیوکنترل از باکتری ریزوبیوم و کاربرد انفرادی یا توأم آن‌ها با دیگر سویه‌های باکتریایی بیوکنترل، از نقش دوگانه آن‌ها به عنوان کود و قارچ‌کش بیولوژیک بهره برد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات